Мінприроди активно працює над програмою спільного комплексного екологічного моніторингу дельти р. Дунай

23 листопада 2015 року під головуванням заступника Міністра з питань європейської інтеграції Ганни Вронської відбулись консультації українських та румунських експертів з метою обговорення програми спільного комплексного екологічного моніторингу дельти р. Дунай.

Необхідність проведення зазначеного моніторингу визначена рішеннями Нарад Сторін трьох Конвенцій: Орхуської, Бернської та Еспо. Починаючи з 2004 року, Україною самостійно здійснюється моніторинг дельти Дунаю зусиллями команди експертів на чолі з Науково-дослідною установою «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (УкрНДІЕП) Міністерства екології та природних ресурсів України. Проте, залучити румунських експертів до цього моніторингу не представлялося можливим, не зважаючи на постійні звернення до румунської сторони.

05 березня та 09 жовтня 2015 року в приміщенні Мінприроди відбулись консультації з Румунською стороною за участі представників МЗС та ДП «Адміністрація морських портів України» Мінінфраструктури України з приводу виконання рішень Нарад Сторін Конвенції Еспо щодо ГСХ «Дунай – Чорне море».

В ході консультацій Українській стороні вдалось досягти позитивних зрушень у діалозі з представниками румунської делегації. Зокрема Сторони дійшли до визнання необхідності проведення двостороннього моніторингу дельти р. Дунай.

Під час консультацій з румунськими експертами, досягнуто революційного прориву, а саме: румунська сторона погодилась взяти за основу програму моніторингу дельти р. Дунай, представлену заступником директора з науки УкрНДІЕП професором Олександром Васенко. Пропозиції, надані румунською стороною, з метою розширення зазначеної програми будуть враховані найближчим часом, а програму моніторингу буде направлено до Румунії на затвердження.


Джерело: http://menr.gov.ua/