Без залучення інвестицій підвищити рівень енергоефективності в Україні буде складно

Про це повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук у Братиславі, виступаючи на круглому столі «Як залучити нові фінанси, в якості інвестицій до сектору енергоефективності» з презентацією «Енергоефективність та відновлювані джерела енергії: інвестиційні можливості та перспективи в Україні», 24 листопада 2015 року. Захід відбувся в рамках ІХ-ої Енергетичної конференції «Енергетична політика та енергетична безпека ЄС у Центральній Європі» у Братиславі (Словацька Республіка).

За словами Голови Агентства, український ринок енергозбереження потребує чималих інвестицій. Зокрема, якщо говорити про житловий фонд, то це не менше 35 млрд євро. Якщо мова йде про бюджетну сферу - 4,5 млрд євро.

Що стосується розвитку відновлюваних джерел енергії, то для реалізації прийнятого Урядом у жовтні минулого року Національного плану дій до 2020 року, необхідно близько 16,5 млрд євро.

«Відповідно до Плану, передбачається заміщення близько 7,2 млрд куб. м газу в рік завдяки реалізації потенціалу лише біоенергетики» - зауважив він та додав, що наразі сектор біоенергетики фактично заміщує близько 3 млрд куб. м газу в рік.

«Цей напрям є інвестиційно-привабливим. Маємо успішні приклади реалізації проектів виробництва теплової енергії з біомаси. Наприклад, міста Камянець-Подільський та Славутич економлять мільйони гривень, використовуючи замість газу торф, щепу, пелети», - повідомив Сергій Савчук. З його слів важливою складовою розвитку біоенергетичного сектору є, також, вирощування енергетичних культур.

«Наразі на цьому ринку вже працює декілька компаній. Зокрема, енергетичні тополю і вербу вирощують у Львівській, Житомирській та інших областях», - зауважив Голова Держенергоефективності та додав, що для реалізації таких проектів в Україні достатньо малопродуктивних земель, які можуть бути долучені до вирощування енергокультур.

У сфері відновлюваної енергетики, ефективним прикладом Сергій Савчук назвав спорудження Ботієвської вітроелектростанції (ВЕС), потужністю 200 МВт. Вона виробляє близько 650 млн кВт*год, обсяг інвестицій - 340 млн євро. Встановлений рівень “зеленого” тарифу – 11,3 євроценти/кВт*год.

Підсумовуючи свій виступ, Сергій Савчук закликав до співпраці та вкладeння інвестицій в український ринок енергоефективності та відновлюваної енергетики.


Джерело: http://www.minregion.gov.ua/