Мінрегіон представив «дорожню карту» вдосконалення поводження з відходами в Україні

Україні, щоб наблизитись до європейських стандартів поводження з побутовими відходами, необхідно прийняти деякі законопроекти та осучаснити існуючу систему.

Про це сказав начальник Управління благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону Максим Барінов під час доповіді на Міжнародній практичній конференції «Дорожня карта для України у сфері поводження з відходами та електронного врядування».

Він нагадав, що сьогодні органи місцевого самоврядування позбавлені можливості встановлювати тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами. Це призвело до нестабільності на ринку послуг, а також паралізувало роботу підприємств з перероблення та захоронення побутових відходів.

«Змінити цю ситуацію та «розблокувати» ринок можливо шляхом демонополізації ринку послуг з перероблення та захоронення побутових відходів шляхом передачі повноважень органам місцевого самоврядування та встановлення економічно обґрунтованих тарифів на ці послуги. А також запровадження принципу укладання договорів між учасниками ринку. Це надасть можливість органам місцевого самоврядування контролювати виконання законодавства у цій сфері», - зазначив Максим Барінов.

Сприяти таким перетворенням, на його думку, має прийняття розробленого Мінрегіоном проекту Закону України № 1742 від 14.01.2015 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з побутовими відходами».

«Як наслідок, ми зможемо залучити міжнародну допомогу, пільгові кредити міжнародних банківських установ та інвестиції для впровадження роздільного збору побутових відходів та взагалі зменшити їх кількість», - наголосив він.

Ще одним кроком на шляху змін у галузі може стати прийняття законопроекту «Про упаковку та відходи упаковки», який розроблено Мінрегіоном за участю представників органів місцевого самоврядування, соціальних партнерів та бізнесу у сфері виробництва тари і упаковки.

«Виробники товарів в упаковці не мають законодавчого підґрунтя щодо виконання європейського принципу «розширеної відповідальності виробника». Тому, прийняття цього законопроекту дасть можливість спрямувати кошти виробників товарів в упаковці до сфери поводження з побутовими відходами та залучить до активної співпраці органи місцевого самоврядування. Прискорить впровадження новітніх технологій», - вважає начальник Управління.

Крім того, за його словами, об’єднання фінансових та адміністративних ресурсів громад також надасть поштовх для будівництва полігонів, міжмуніципальних центрів та інших об’єктів поводження з побутовими відходами у відповідності до європейських стандартів: «Зараз з німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) розробляється техніко-економічне обґрунтування щодо створення міжмуніципальних полігонів з одночасним закриттям і рекультивацією старих сміттєзвалищ».


Джерело: http://www.minregion.gov.ua/