Закон України «Про ринок природного газу» - це ключовий документ, що встановлює європейські норми на ринку газу

Про це сказав Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час конференції «Український газовий ринок – останній європейський рубіж?»

Він також зазначив, що цей закон закріплює усталені в Євросоюзі, економічно обґрунтовані підходи до організації роботи газового ринку. Зокрема: відокремлено функції оператора від функцій видобувників та постачальників; чітко окреслено функції держави та незалежність регулятора; вільне ціноутворення.

«І, що для нас особливо важливо це те, що суб’єкти ринку газу є рівними у праві на отримання доступу до газотранспортної системи», - зауважив Голова Агентства.

Так, статтею 19 передбачено, що виробники біогазу або інших видів газу з альтернативних джерел отримують право на приєднання до газотранспортних і газорозподільних мереж.

«Це сприятиме підвищенню конкуренції та створюватиме інвестиційно-привабливі умови, зокрема для будівництва на території України заводів з виробництва біогазу, який може успішно заміщати дорогий імпортний газ», - зазначив Голова Сергій Савчук.

Він також висловив сподівання, що завдяки цьому закону у нас з’явиться більше виробників біогазу та біометану.

«Прикладом у сфері відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива є Німеччина, яка має більше 9 000 біогазових установок, якими вироблено 29000 ГВтч електроенергії (це дорівнює близько 15 млрд куб м біогазу в рік). В той же час в Україні їх лише 20, які виробляють біогазу орієнтовно 100-120 млн куб м на рік, - наголосив Голова Держенергоефективності. - І сьогодні, в рамках цього заходу, ми маємо можливість разом обговорити питання нових інвестиційних можливостей в цьому напрямку».

Нагадаємо, що Закон України № 329-VIII «Про ринок природного газу» почав діяти з 1 жовтня 2015 року.


Джерело: http://www.minregion.gov.ua/