Новий Проект МОП

На Черкащині відбулося офіційне відкриття Проекту Міжнародної організації праці «Добровільне і конфіденційне консультування і тестування на ВІЛ для працівників». Проект впроваджує Федерація профспілок Черкаської області за участю обласного центру профілактики та боротьби з ВІЛ / СНІДом за підтримки Об'єднаної програми ООН з ВІЛ / СНІДу (ЮНЕЙДС) і Фонду народонаселення ООН (ФН ООН).

Голова Федерації профспілок області Петро Шевченко у своєму виступі підкреслив, що основне завдання проекту:

  • надати усім працівникам послуги з добровільного консультування та тестування на ВІЛ;
  • полегшити доступ до лікування ВІЛ-позитивних; запобігти поширенню ВІЛ-інфекції серед працюючого населення;
  • зберегти трудовий ресурс.

Адже проблема ВІЛ / СНІДу давно вийшла за межі медичної і носить соціальний та трудовий характер. Небезпечна тенденція щодо збільшення захворюваності серед благополучних верств населення (а не серед груп ризику, як це було раніше) з кожним роком набуває все більшого масштабу.

Для участі в проекті були відібрані шість підприємств: ПАТ «Азот», Черкаські ТЕЦ, медичний коледж. Національний університет імені Богдана Хмельницького, а також Корсунь-Шевченківський коледж ім. Т. Г. Шевченко і кондитерська фабрика «Меркурій». Зокрема, передбачено провести тестування на ВІЛ 2 тис. працівників. Кошти на придбання тестів виділила МОП. Під час презентації проекту тестування пройшли 25 осіб, які особистим прикладом підтвердили важливість реалізації проекту.

Федерація профспілок Черкаської області