Інформація Мінрегіону щодо застосування теплоізолюючих матеріалів у будівництві

У зв'язку з пожежею і, що відбулась влітку цього року у житловому будинку по вул. Вадима Гетьмана, 1-Б в місті Києві до Мінрегіону неодноразово надходили звернення та запити громадян і зацікавлених організацій щодо застосування горючих теплоізолючих матеріалів при улаштування систем фасадної теплоізоляції житлових і громадських будинків.

На даний час застосування теплоізолючих матеріалів при новому будівництві, реконструкції та капітальному ремонті (термічній модернізації) житлових, громадських та промислових будинків і споруд регламентується державними будівельними нормами ДБН В.2.6-31:2006 "Теплова ізоляція будівель" та ДБН В.2.6-33:2008 "Конструкції зовнішніх стін із фасадної теплоізоляцією. Вимоги до проектування, улаштування та експлуатації". Останнім нормативним документом введено зокрема обмеження щодо застосування горючих матеріалів теплової ізоляції (груп горючості Г1, Г2) при проектуванні та улаштуванні конструкцій фасадної теплоізоляції.

Так, Розділом 5 "Основні вимоги забезпечення показників безпеки під час застосування фасадної теплоізоляції" ДБН В.2.6-33:2008 встановлено обмеження щодо застосування:

- конструкцій із шаром теплової ізоляції груп горючості Г1, Г2 та опоряджувальним шаром із матеріалів груп горючості Г1, Г2 – тільки для будинків з умовною висотою до 15 м (зазвичай до 5 поверхів) за винятком будинків дитячих дошкільних закладів, навчальних закладів, лікувальних закладів, культурно-видовищних закладів, закладів дозвілля тощо;

- конструкцій із шаром теплової ізоляції груп горючості Г1, Г2 та опорядженням штукатуркою або дрібноштучними виробами – тільки для будинків з умовною висотою до 26,5 м (зазвичай до 9 поверхів) за винятком будинків дитячих дошкільних закладів, навчальних закладів, лікувальних закладів, культурно-видовищних закладів, закладів дозвілля тощо;

- конструкцій із шаром теплової ізоляції груп горючості Г1 та опорядженням індустріальними елементами – тільки для будинків з умовною висотою до 26,5 м (зазвичай до 9 поверхів) за винятком будинків дитячих дошкільних закладів, навчальних закладів, лікувальних закладів, культурно-видовищних закладів, закладів дозвілля тощо.

Зазначені обмеження свого часу погоджено Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, на яке згідно із статтею 4 Закону України "Про пожежну безпеку" покладено здійснення державного пожежного нагляду, координацію діяльності міністерств, інших центральних органів виконавчої влади з питань удосконалення пожежної охорони тощо.

Ситуація, що склалася з житловим будинком по вул. В. Гетьмана, 1Б у м. Києві, на якому неодноразово траплялися пожежі, є прямим наслідком порушень чинних будівельних норм, припущених при проектуванні та будівництві зазначеного будинку.

Дотримання вимог створеної Міністерством нормативної бази з питань проектування та улаштування систем фасадної теплоізоляції, зокрема в частині забезпечення пожежної безпеки житлових та громадських будинків із такими системами, унеможливлює виникнення надзвичайних ситуацій, подібних пожежі, що відбулась влітку цього року у житловому будинку по вул. Вадима Гетьмана, 1-Б у м. Києві.

Источник: http://www.minregion.gov.ua