Інвестиційна конференція «Приватні інвестиції в енергоефективність - шлях до енергетичної незалежності України»

За останні роки проблема енергонезалежності та енергоефективності стала однією із найактуальніших в Україні, а енергетична криза тільки поглиблює її дедалі більше.

Тому, з метою об’єднання зусиль Держави, приватних інвесторів, міжнародних фінансових установ та громадськості в пошуку шляхів залучення інвестицій в енергоефективність та обговорення питань їх взаємодії було організовано інвестиційну конференцію «Приватні інвестиції в енергоефективність - шлях до енергетичної незалежності України».

Захід було проведено 8 жовтня 2014 року за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Україниспільно з ДП «Центр розвитку державно-приватного партнерства» та Асоціацією «Приватні інвестори України».

На конференцію були запрошені представники центральних органів виконавчої влади, муніципалітетів, комунальних підприємств, приватні інвестори, міжнародні фінансові організації, громадськість. В заході прийняло участь 202 учасники, що говорить про зацікавленість всіх сторін та актуальність теми конференції.

Інвестиційну конференцію відкрив Директор Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Кушнір С.І. «На сьогодні налічується велика кількість сучасних технічних рішень для підвищення енергоефективності: це і новітні технологічні розробки, і сучасні матеріали, і кваліфіковані фахівці. Одночасно з цим, ми стикаємось із проблемою відсутності коштів для впровадження енергоефективних заходів. Цю нішу могли б заповнити приватні інвестиції. Приватні інвестори готові вкладати в цей сектор бізнесу, але за умови наявності чітких правил, які б зробили напрямок інвестиційно привабливим та гарантували повернення інвестицій.» - наголосив Сергій Іванович.

Перший заступник Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Корчміт О.Ю. окреслив коло актуальних питань та напрацювань в законодавчому полі, що націлені на стимулювання розвитку енергоефективності найближчим часом.

Також активними учасниками конференції були представники міжнародних фінансових організацій, представники органів місцевого самоврядування, керівники теплопостачальних підприємств і ряд українських та іноземних інвесторів, що реалізують проекти в сфері енергоефективності. Були обговорені потенційні можливості реалізації проектів державно-приватного партнерства. Також були розглянуті можливості залучення іноземних інвестицій. Із доповіддю «Концесія - європейський шлях» виступив чеський представник доктор Мартін Байєр, який окрім іншого, висловив готовність європейських інвесторів інвестувати в енергоефективність в малих містах на умовах концесії. Окрім того, в рамках конференції учасниками було презентовано досвід реалізованих та представлено низку перспективних інвестиційних проектів у сфері енергоефективності та ресурсозабезпечення в житловому та промисловому секторах.

            Під час конференції було зроблено перші кроки для прискорення залучення коштів приватних інвесторів, міжнародних і вітчизняних фінансових установ в модернізацію об’єктів житлово-комунального господарства, комерційних та муніципальних підприємств. А саме, ДП «Центр розвитку державно-приватного партнерства» було підписано два Меморандуми: «Про взаємодію з метою прискорення залучення приватного капіталу в енергоефективні інвестиційні проекти» із Чугуївською міською радою  та  «Про можливості залучення приватного капіталу в енергоефективні інвестиційні проекти»  із  Асоціацією приватних інвесторів України.


Джерело: http://www.minregion.gov.ua