Україна йде європейським шляхом щодо впровадження найкращих енергоефективних практик

Про це сказав голова Держенергоефективності Сергій Савчук на форумі «Енергоефективність у житлових будинках та комунальні послуги в Україні – Виклики. Можливості. Нормативно-правове регулювання», який відбувся у м. Берлін 18 лютого 2016 р.

«Наразі розроблено та прийнято ряд ключових законів і програм. Це стимулюючий «зелений» тариф для домогосподарств, співфінансування термомодернізації будівель, еско-механізми, національні плани дій з відновлюваної енергетики та енергоефективності до 2020 року та ряд інших», — зазначив він.

Пріоритетом є заміщення та скорочення споживання імпортного газу. «За останні два роки населення, теплогенеруючі підприємства та бюджетні організації зменшили споживання газу приблизно на 25% або 5,8 млрд. куб. м газу. Звичайно, потенціал значно більший, але для його використання потрібні новітні технічні рішення та чималі інвестиції», — сказав Сергій Савчук.

Зокрема, повної термомодернізації потребує житловий сектор, який є найбільшим споживачем енергоресурсів. «Для цього необхідно від 48,5 до 86,9 млрд. доларів, а бюджетних установ — від 4,2 до 8,5 млрд. доларів. Це щорічно дозволить скорочувати близько 9 млрд. куб. м газу», — підкреслив він.

Голова Держенергоефективності акцентував увагу на привабливості сфери відновлюваної енергетики в Україні. За його словами, цей напрям активно розвивається та має потужний потенціал.

Також, у рамках візиту до Німеччини Сергій Савчук провів низку зустрічей з представниками Німецького енергетичного агентства (DENA) та Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини. Одним з основних питань, які обговорювалися, було започаткування спільного з DENA проекту технічної допомоги щодо термомодернізації житлових будівель в Україні.


Джерело: http://www.minregion.gov.ua/