За даними Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в 2015 році помітно підвищився інтерес малих і середніх підприємств України до впровадження міжнародних стандартів

Компанії звертаються до банку за допомогою з питань впровадження систем менеджменту, що базуються на стандартах ISO 9001 (менеджмент якості), ISO 50001 (менеджмент енергоефективності), ISO 14001:2015 (екологічний менеджмент), OHSAS 18001 (менеджмент охорони праці).

Як правило, підприємства впроваджують інтегровані системи менеджменту, тобто дві і більше системи, що функціонують як єдине ціле. Про це на прес-конференції, присвяченій підсумкам року, повідомила менеджер групи підтримки малого бізнесу ЄБРР Катерина Рігг.

Всього у 2015 році в рамках програми консультаційної підтримки малого та середнього бізнесу ЄБРР реалізував в Україні 130 проектів на суму понад 1,5 млн євро. Кількість заявок від компаній постійно збільшується, тому ЄБРР планує в 2016 році подвоїти число проектів. Примітно, що якщо раніше за грантами на консультаційні послуги зверталися в основному представники бізнесу з великих міст, то зараз - представники малого і середнього бізнесу з невеликих міст і сіл (72% від загальної кількості). Це зумовило відкриття офісу у Львові, а в першій половині 2016 року планується відкриття регіональних офісів банку в Харкові та Одесі.

Обговорюють в ЄБРР і програму кредитування енергозберігаючих проектів для малого, середнього бізнесу та населення (об'єднань співвласників багатоквартирних будинків). За підтримкою до банку найчастіше звертаються підприємства харчової промисловості, оптової та роздрібної торгівлі, ІТ-компанії.

З початку дії у 2010 році програми підтримки малого бізнесу в Україні банк посприяв 530 підприємствам, з них близько ста отримали консультації міжнародних експертів-практиків, інші - локальних фахівців. В результаті реалізації проектів більше 70% клієнтів ЄБРР збільшили обіг більш ніж на 40%, продуктивність праці - на 27%, обсяги експортних поставок - на 18%. При такій підтримці банку з 2010 року в Україні створено понад 1,5 тис. Нових робочих місць.