Міненерговугілля України спільно з громадськими організаціями розпочинає підготовку проектів підтримки працівників вугільної промисловості, що лишаються без роботи

За ініціативи Міністерства енергетики та вугільної промисловості розблоковано роботу міжвідомчої Ради, покликаної знайти шляхи адаптації гірників, що втрачають роботу. Рада розпочне роботу до кінця року, при ній також працюватиме проектний офіс, створений за сприяння західних донорів.

Завдання Ради – підтримка реалізації проектів, які допомагатимуть шахтарям та працівникам вугільної промисловості, які залишаються без роботи.

Минулого тижня затверджено новий склад Ради з питань функціонування системи соціальної підтримки працівників підприємств вугільної галузі та населення територій, на яких розміщуються вугледобувні та вуглепереробні підприємства, що перебувають у стадії ліквідації (консервації).

Відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до складу Ради з питань функціонування системи соціальної підтримки працівників підприємств вугільної галузі та населення територій, на яких розміщуються вугледобувні та вуглепереробні підприємства, що перебувають у стадії ліквідації (консервації)» з ініціативи Міністра Володимира Демчишина розроблено Міненерговугілля та прийнято на засіданні Уряду 9 грудня 2015 року.

Рада в оновленому складі покликана формувати інституційну основу для здійснення заходів щодо соціальної підтримки працівників підприємств вугільної галузі та населення територій, на яких розміщуються вугледобувні та вуглепереробні підприємства у стадії ліквідації (консервації). Крім того, Рада дозволить забезпечити формування цілісної системи, а також належну координацію діяльності соціальних інститутів, що мають її здійснювати.

З ініціативи Міненерговугілля також планується 17 грудня цього року провести робочу зустріч з представниками профспілкових та міжнародних донорських організацій з питань реалізації Концепції створення системи соціальної підтримки працівників підприємств вугільної галузі та населення територій, на яких розміщуються вугледобувні та вуглепереробні підприємства, що перебувають у стадії ліквідації (консервації). Роботу над реалізацією зазначеної Концепції вже підтримала, в тому числі фінансово, Великобританія, попередню підтримку отримано від різних міжнародних організацій.

На першому засіданні Ради, яке Міненерговугілля пропонує провести до кінця поточного року, Міністерство має намір ініціювати прийняття рішення Ради про утворення Проектного офісу (або робочого органу) Ради, відповідального за координацію заходів з виконання рішень Ради та реалізації проекту «Реструктуризація людського капіталу державних підприємств вугільної галузі». Офіс підтримуватиме координацію роботи в цьому напрямку між центральними органами виконавчої влади, місцевими адміністраціями та державними вугледобувними підприємствами.

Довідково:

Коаліційною угодою передбачено реалізацію Концепції створення системи соціальної підтримки працівників підприємств вугільної галузі та населення територій, на яких розміщуються вугледобувні та вуглепереробні підприємства, що перебувають у стадії ліквідації (консервації).

Постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2013 року № 434 «Про утворення Ради з питань функціонування системи соціальної підтримки працівників підприємств вугільної галузі та населення територій, на яких розміщуються вугледобувні та вуглепереробні підприємства, що перебувають у стадії ліквідації (консервації)» створено вищезазначену Раду та затверджено положення про неї. Проте з моменту створення не було проведено жодного засідання Ради, тому прийнято рішення про оновлення складу ради з метою подальшої ефективної роботи із залученням донорських, профспілкових та громадських організацій.


Джерело: http://mpe.kmu.gov.ua/