Володимир Демчишин: звіт EITI - вагомий крок до прозорості нафтогазової сфери в Україні

Володимир Демчишин під час дискусійної панелі "Стимулювання надходження інвестицій у нафтогазову сферу" зазначив, що звіт EITI - вагомий крок до прозорості нафтогазової сфери в Україні і - відповідно - до стимулювання залучення інвестицій у дану галузь. «Багато ліцензій мають компанії без досвіду. Ми повинні зробити дуже чіткі правила. Якщо ліцензіат не розробляє покладів - його треба прибрати з цієї сфери. Також необхідно провести дерегуляцію дозволів», - зазначив він. Також розповів про ресурси для підвищення інвестиційної привабливості галузі та реформи доступу до ринку.

«Дуже радий, що публікація звіту EITI викликала таке зацікавлення громадськості. Це відкриває шлях до більшої прозорості на ринку видобутку ресурсів, де всі повинні працювати прозоро і з єдиними правилами», – зазначив В.Демчишин.

Також Міністр звернув увагу на необхідність передачі до Міненерговугіля функцій з видачі спеціальних дозволів на користування надрами, а також здійснення з боку Міністерства контролю за видобуванням та транспортуванням. «Міністерство енергетики та вугільної промисловості повинно контролювати цей перший виробничий етап. Для цього вже багато було зроблено, і я впевнений, що вже незабаром це питання розглядатиметься у парламенті», - зазначив він.

Нагадаємо, Форум зі сталого управління ресурсами відбувся сьогодні, 7 грудня, в Києві відбувається. Організатори заходу - Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, спільно з аналітичним центром DiXi Group, за підтримки Світового банку та МФ «Відродження».

Дискусійні панелі, проведені в рамках Форуму, присвячені першому звіту України за стандартом EITI, публікація якого є однією з вимог для отримання макрофінансової допомоги ЄС, та питанням залучення приватних інвестицій в нафтогазову галузь.

У заході також взяли участь Чімяо Фан, директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови; Девід Даймонд, член Правління EITI; Енді Гундер, президент Американської торгівельної палати в Україні та інші посадовці й експерти.


Джерело: http://mpe.kmu.gov.ua/