В Україні біогазова установка окупиться за шість років

В Україні біогазова установка окупиться за 5-6 років за умови продажу надлишків електроенергії, виробленої з біопалива, за «зеленим» тарифом. Як зазначає голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, зазвичай 10 % отриманої з біогазу електроенергії йде на потреби самої установки, а решта може подаватися до загальної мережі. «Таким чином, «зелений» проект окупиться за 5-6 років, — зазначає експерт. — Термін окупності збільшується до 8-10 років, якщо підприємство встановлює біогазову установку виключно для задоволення власних енергетичних потреб», пише інтернет-ресурс Znaj.ua. Георгій Гелетуха переконаний в тому, що державна підтримка біогазового сектора енергетики дозволить Україні через 10-15 років відмовитись від третини обсягу російського газу.

«У минулому році біоенергетика замістила близько 2,5 млрд куб. м російського блакитного палива, яке використовується здебільшого у котельнях та частково в промисловості», — нагадує експерт. За його словами, до 2020 року цей показник повинен становити 7,2 млрд куб. м.

Сьогодні в Україні вже працює близько 20 біогазових установок: половина з них — у сільському господарстві на відходах тваринницьких і птахоферм з додаванням кукурудзяного силосу, а друга половина — на полігонах твердих побутових відходів. Голова Біоенергетичної асоціації наголошує, що сировину для біогазових заводів можна вирощувати в Україні на 4 млн га вільних сільгоспземель.

«В Україні з 32 млн га сільськогосподарських земель засівають лише 28 млн га, — зауважує експерт. — Незадіяні поля можна засадити кукурудзою, силос з якої у поєднанні з наявними відходами дозволить щороку виробляти 50 млрд кубометрів біогазу, необхідних для проходження опалювального сезону».

Разом з тим, за словами Георгія Гелетухи, біогазові установки, які встановлюються в окремих приватних господарствах, здебільшого малоефективні.

«Господар змушений кілька разів на день заливати до резервуара відходи, гній та регулярно їх перемішувати, а ввечері витягати з нього залишки, — пояснює експерт. — Такі установки колись масово облаштовували китайські домогосподарства за часів бідності, а коли рівень життя у країні підвищився, одразу відмовилися від них».

Майбутнє — за біогазовими заводами, де усі процеси автоматизовані, переконаний Георгій Гелетуха.


Джерело: http://www.ecotown.com.ua/