Володимир Демчишин: новий ринок газу та електроенергії відкриває додаткові можливості насамперед для європейських країн та для європейської безпеки в цілому

Міністр енергетики та вугільної промисловості України В. Демчишин сьогодні, 19 листопада, бере участь у Щорічному енергетичному та економічному саміті, що проходить 18-20 листопада 2015 року у м. Стамбул, Турецька Республіка.

Згідно з програмою візиту, сьогодні В. Демчишин зустрівся з Єврокомісаром з енергетики Мігелем Каньєтою. Під час зустрічі обговорено питання: щодо можливого завантаження української енергосистеми (зокрема, ГТС) зважаючи на початок трансформації українського ринку відповідно до європейських вимог; стан підготовки законопроектів - про регулятора та про ринок електричної енергії; майбутній Меморандум про співробітництво між Україною та ЄС в енергетичній сфері.

Міністр В. Демчишин зазначив, що новий ринок відкриває додаткові можливості насамперед для європейських країн та для європейської безпеки в цілому. Також наголосив, що Україна перетворюється із історичного транзитера російського газу в ЄС в ліквідний ринок, що може стати основою для посилення енергетичної безпеки Європи.

З боку Європейської Комісії наголошено, що зазначений Меморандум дуже важливий, і в ньому повинні бути закріплені не лише звичні "теми" взаємовідносин, зокрема газ, ГТС, "зимовий" або "літній" пакети, але цікаві стратегічні напрями, які дадуть змогу розширити співпрацю між Україною та ЄС в енергетиці.

Нагадаємо, сьогодні Міністр Володимир Демчишин виступить під час обговорення Звіту АС щодо енергетичної безпеки в Чорноморському регіоні.

У рамках саміту Міністр В. Демчишин запланував провести низку зустрічей, зустрічі з Міністром енергетики Республіки Болгарії Т. Петковою та колишнім послом США в Азербайджані Річардом Морнінгстаром, засновником АС.

Крім того, заплановано участь В.Демчишина у міністерській зустрічі щодо енергетичної геополітики.

Також Міністр запланував інтерв’ю з Bloomberg Business Week.


Джерело: http://mpe.kmu.gov.ua/