Уряд удосконалив порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами та порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами

6 квітня 2016 року Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 р. № 594 і від 30 травня 2011 р. № 615 та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України».

Зазначений проект розробили Мінприроди та Держгеонадра на виконання:

  • плану заходів щодо реформування газового сектору (щодо впровадження кращої світової практики з питань прозорості аукціонів для залучення приватних інвестицій у видобуток вуглеводнів);
  • програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» у 2015 році (щодо скасування преференції на отримання спецдозволів для підприємств з державною часткою).

Схвалена редакція проекту підготовлена з урахуванням пропозицій Мінекономрозвитку, Мінфіну, ДРС, державних підприємств, бізнесу, громадських організацій.

Проект удосконалює норми порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами та порядку проведення аукціонів з їх продажу, виключає з них норми, що можуть встановити непрозорі правила для суб’єктів господарювання, створює сприятливі умови для забезпечення прозорості аукціонів для залучення приватних інвестицій у видобуток вуглеводнів.

Також проектом усувається надлишок регулювання отримання спецдозволів, скорочуються погодження, пропонується висвітлювати через сайт дозвільну процедуру та прийняття рішень, скорочує підстави отримання спецдозволів без аукціону, що дозволить поповнити державний бюджет, а також приводить порядки надання спецдозволів та проведення аукціонів у відповідність до останніх змін у законодавстві.

Крім того, положення проекту спрямовано на імплементацію Директиви Ради ЄС № 94/22/ЄС «Про умови надання та використання дозволів на пошук, розвідування та видобуток вуглеводнів».


Джерело: http://www.menr.gov.ua/