Володимир Демчишин підписав Угоду між Урядом України та Урядом Австралії про співробітництво в галузі використання ядерної енергії в мирних цілях

Угоду підписано в рамках робочої поїздки делегації України на чолі з Президентом України Петром Порошенком до Сполучених Штатів Америки для участі у Вашингтонському саміті з ядерної безпеки 1 квітня 2016 року.

Зокрема, Угода про співробітництво з Австралією створює передумови для постачання урану до України з метою його використання в атомній енергетиці. Таке співробітництво вкрай важливе для України з огляду на потребу диверсифікації поставок ядерного палива та зменшення залежності України від Російської Федерації в галузі атомної енергетики.

Австралія є одним з основних постачальників урану та має аналогічні угоди з такими країнами: Канада, США, Китай, Франція, Індія, Японія, Південна Корея, Великобританія та РФ.

Сторони підтвердили бажання співпрацювати в галузі використання ядерної енергії в мирних цілях та зобов'язання забезпечити сприяння досягненню мети щодо нерозповсюдження ядерної зброї шляхом міжнародного розвитку та використання ядерної енергії в мирних цілях та безпечного використання ядерних матеріалів.

Україна та Австралія домовились про напрями співробітництва, серед яких - передача ядерних матеріалів; фундаментальні та прикладні дослідження, розробка, проектування, будівництво, експлуатація та виведення з експлуатації дослідницьких реакторів, атомних електростанцій та інших установок ядерного паливного циклу; поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами; ядерна безпека, радіаційний захист та захист навколишнього середовища; геологічні та геофізичні пошуково-розвідувальні роботи, розробка, виробництво, подальша переробка та використання уранових ресурсів тощо.

Ядерні матеріали, неядерні матеріали, обладнання, компоненти та технології, що підпадають під дію цієї Угоди, використовуються лише в мирних цілях та не можуть використовуватися для виробництва ядерної зброї або інших ядерних вибухових пристроїв, для наукових досліджень або розробки ядерної зброї або будь-яких інших ядерних вибухових пристроїв, або використовуватися у будь-який спосіб для досягнення будь-яких воєнних цілей.

Довідково:

Попередні домовленості з Австралією щодо співпраці в ядерній енергетиці були досягнуті під час поїздки Президента України Петра Порошенка до Австралії у 2014 році.

Планом дій Уряду на 2016 рік передбачено розвиток вітчизняних складових ядерно-паливного циклу, що забезпечить поступове збільшення видобутку урану та розвиток інших складових для забезпечення власних потреб у ядерному паливі та зменшення імпортозалежності від поставок ядерного палива на українські АЕС, зокрема від Російської Федерації.

У 2016 році з 16 поставок ядерного палива 5 припаде на американські збірки компанії Westinghose.


Джерело: http://mpe.kmu.gov.ua/